header.jpg
Algemeen  |  14-5-2018
Op 5 mei is in Haarlem ons oudste erelid, Herman van Leyden, op 95-jarige leeftijd overleden. 

Herman van Leyden was een aantal jaren voorzitter van De Kraaien; jaren waarin zich grote veranderingen voor de club voordeden. We verhuisden na een langdurige zoektocht naar voor hockey bespeelbare grond in of vlakbij de Zaanstreek, tenslotte in 1960 in de Wijdewormer, waar we aan de Zuiderweg voldoende grond voor drie, na nog een aanvullend aankoopje, vier velden konden verwerven. We waren daartoe in staat doordat we ons oude veld in Wormerveer (waar nu de voetbalclub Saenden speelt) aan de gemeente Wormerveer hadden kunnen verkopen. 

Het was het begin van een onstuimige groei van De Kraaien, die zo’n tien jaar later tien of elf herenseniorenteams, hadden, zes damessenioren-, enkele veteranenteams en een groeiend aantal jeugdleden. Het bestuur dat de basis daarvoor legde stond onder de bekwame leiding van Herman, zelf een uitstekende hockeyer en tennisser. In datzelfde bestuur zaten ook de latere ereleden Dirk Bakker en Piet Mars.

Herman heeft de club moeten verlaten toen zijn bedrijf, de gerenommeerde zeildoekweverij D. van Leyden en Zoon, werd overgenomen, en hij bij het overnemende Nijverdal ten Cate directeur werd, zodat hij in Nijverdal ging wonen. Zijn belangstelling voor het wel en wee van de Kraaien is tot op het laatst overeind gebleven, al maakten lichamelijke handicaps het hem onmogelijk nog naar onze velden te komen. Zijn zoon legde de eerste steen voor ons clubhuis in 1962.

De Kraaien hebben veel aan hem te danken.

Jan de Vries

Download app

Sponsor