header.jpg

Oud- Kraaien overleden

Senioren  |  12-2-2020
Maandag stonden in het Noordhollands Dagblad twee rouwadvertenties die, uiteraard buiten de betrokken families, vooral voor oude Kraaienleden een schok waren: Ton Amons (94)  en Jaap Kuyt (90) zijn overleden. Beiden hebben in hun jongere jaren een belangrijke rol gespeeld in groei en bloei van onze club, al vanaf de jaren dat De Kraaien nog speelden op hun veld bij station Wormerveer.

Ton Amons was in zijn tijd een snelle en technisch zeer vaardige speler in Heren 1, dat in 1948 glansrijk kampioen in de derde klasse werd, en na promotiewedstrijden promoveerde. Voor het eerst bood toen zijn vader (Ome Wil) een vlag aan om de triomf luister bij te zetten; die vader was met enkele anderen deelgenoot in het eerste Kraaienelftal ooit (een mixed-team) in 1922. Ton was een waardige opvolger, en vormde samen met onder anderen Gë Hoornweg en Henk en Dré Timmer een uiterst productieve voorhoede: meer dan 110 doelpunten in dat ene seizoen.

Jaap Kuyt kwam iets later dan Ton in Heren 1. Hij kenmerkte zich vooral als rechtshalf door een werkelijk onuitputtelijke energie; op zaterdagmiddag liep hij bijvoorbeeld ter voorbereiding 60 rondjes om het veld ! Jaap was op vele gebieden een ware gangmaker. Dat betekende onder andere ook dat hij zijn omgeving altijd weer op een originele manier wist aan te zetten tot soms heel onverwachte dingen. Voor besturen was hij vaak een lastige gesprekspartner, omdat hij problemen heel non conformistisch, maar zeker positief, benaderde. En vooral: in grote opgewektheid. Hij was in zijn tijd de kern van een grote groep waarin heel wat afgelachen werd. Anders dan anders, dan was het goed.  

De nabestaanden van beide oude makkers kunnen, hopen we, troost vinden in goede herinneringen aan hun tijd bij De Kraaien.

Jan de Vries